Wartości wzmacniające kaszy są niezwykłe, lecz nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza kukurydziana to doskonała kasza dla osób będących na diecie i dla tychże, jacy mają kłopoty z układem pokarmowym. Jest delikatna oraz nie zawiera glutenu, więc jej zjedzenie nie zagraża wystąpieniem nadwrażliwości.
Co to jest kasza kukurydziana?
Kasza kukurydziana to artykuł konsumpcyjny, jaki otrzymuje się z ziaren kukurydzy. Ma postać grysiku (dlatego także niejednokrotnie określana jest grysikiem kukurydzowym) bądź małej kaszki. Jest często stosowana w sztuce kucharskiej. Największą sławą cieszy się w Ameryce Południowej, jednak jej atuty smakowe oraz wzmacniające uznawane są na całym globie. Stanowi dodatek do zup oraz gulaszów. Wypieka się z niej tortille oraz robi zapiekanki, omlety, farsze. W kuchni włoskiej stosuje się ją do przygotowywania polenty, natomiast w rumuńskiej – mamałygi. Służy do produkcji chlebków oraz placuszków. Można ją podawać na słodko z konfiturą lub owocami. Idealnie sprawdza się też w diecie malutkiego dziecka.
Kasza kukurydziana – właściwości
Kasza ta zawiera niestety małą ilość witamin oraz elementów mineralnych, lecz nie jest niepotrzebna. Co ciekawe okazuje się być idealnym zarzewiem witaminy A, jaka w decydującej mierze odpowiada za ładny wygląd oraz odpowiednią formę naszych włosów, skóry oraz paznokci. Ponadto jest to element, jaki oddziałuje na zdolności widzenia, szczególnie po zmroku oraz pozwala ich utrzymanie w doskonałej formie na dłużej. Co więcej ilość witaminy nie spada w związku z gotowaniem. Niewątpliwie zapewnia ona odpowiednie ilości selenu. Pierwiastek tenże jest ważny w walce z wolnymi rodnikami, jakie odpowiedzialne są za tworzenie stresu oksydacyjnego w ustroju. Stan tenże doprowadza do wzrostu wielu zaburzeń cywilizacyjnych. Pamiętać trzeba, iż potrzebny jest on dla właściwego działania systemu immunologicznego Kasza kukurydziana we własnym składzie ma dużo istotnego dla organizmu tłuszczu. Białko w niej zamknięte nie jest niezwykle wzmacniające, gdyż nie ma tryptofanu, lecz równocześnie nie wywołuje ono nadwrażliwości. Należałoby ją proponować osobom cierpiącym na hiperlipidemię, hipercholesterolemię, arteriosklerozę oraz w prewencji niedokrwiennej dolegliwości serca. Ziarna zbóż zawierają związki fitochemiczne, takie jak kwas fitynowy. Kukurydza zawiera więcej kwasu fitynowego aniżeli ryż bądź pszenica. Tenże związek ma zdolność pochłaniania poniektórych minerałów (wapnia, magnezu, żelaza, cynku), i tymże samym ograniczenia ich przyswajanie w jelicie. Badacze zgadzają się jednakże, iż w kontekście północnoamerykańskim, gdzie występuje obfitość oraz różnorodność dietetyczna, natomiast deficyty pokarmowe występują sporadycznie, wpływ ten jest mały wpływ na zdrowie.